piątek, 26 kwietnia 2024

dwudziesty szósty kwietnia

 Poniedziałek - zupa krem z czerwonych buraków i wszelkiej włoszczyzny zagęszczona ryżem.

Pięć do sześciu buraków, najlepiej tych wężokształnych, czyścimy z widocznych uszkodzeń i przebarwień, ale nie obieramy. Kroimy w jak najdrobniejszą kostkę i wrzucamy do gotującej się w dużym garnku wody. Włoszczyznę, w Krakowie warzywo, najlepiej na liściu, kroimy na małe kawałki (liście też) i dodajemy do gotujących się buraków. Gdy wszystko jest już miękkie wsypujemy garść lub dwie ryżu i gotujemy dalej. Przyprawiamy listkami laurowymi, zielem angielskim i pieprzem ziarnistym. Dodajemy dwa lub trzy ząbki czosnku i dwie lub trzy kostki bulionu warzywnego. Soli nie dodajemy. Gdy stwierdzimy, że ryż zaczyna się kleić zdejmujemy z ognia, dodajemy gęstą śmietanę i blenderem rozdrabniamy do momentu uzyskania jedwabistej konsystencji. Można jeść od razu lub zlać póki gorące do słoików i po wystudzeniu zamrozić. 

Wtorek - pomidory z makaronem + ogórki małosolne z czosnkiem.

Dziesięć dużych pomidorów kroimy w kostkę i wsypujemy do garnka z mocno rozgrzaną oliwą z oliwek. Można dodać dwa-trzy ząbki czosnku zgniecionego w prasce. Lekko solimy i z umiarem pieprzymy. Mieszając co jakiś czas dusimy, aż zobaczymy jednorodny, bulgoczący sos. Dodajemy makaron i patrzymy aż będzie "al dente". Podajemy z ogórkiem małosolnym z odrobiną czosnku.  

Środa - zupa krem ciąg dalszy.

Czwartek - groch z kapustą (pycha).

Piątek - pomidory z makaronem + ogórki małosolne z czosnkiem.

Sobota - śledzie w oleju z cebulką i czosnkiem  + ziemniaki gotowane pół na pół z marchwią i utłuczone na purée.

Niedziela - warzywa na patelnię + kiszona kapusta.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz